5 tips til å lage en super nettside med MinBarnehage/MinSkole

1. Sett deg mål for nettsiden. Er hovedmålet å få flere foresatte til å søke barnehageplass i nettopp din barnehage, eller er målet at elever og foresatte på skolen skal ha tilgang til ukeplaner og beskjeder på en enkel og oversiktlig måte? Uansett hvilke behov nettsiden skal ivareta er det viktig å tenke gjennom dette på forhånd, først da kan dere sette opp en nettside som oppfyller kravene til deres barnehage eller skole.

2.Planlegg strukturen. En god struktur er alfa-omega for et bra resultat. Enten du bygger nettside for en barnehage eller en skole, er det viktig at du tenker gjennom hvilken struktur som er mest hensiktsmessig for leseren, slik at målet med nettsiden oppnås. Med en nettsideløsning fra MinBarnehage eller MinSkole har du to overordnede strukturvalg: «Meny» og «Velg seksjon».
Uten navn
Under «Meny» legger du inn utelukkende statisk innhold. Det er ikke meningen at det skal publiseres artikkelserier under menyvalget. Med statisk innhold mener vi innhold som er er mer eller mindre lik gjennom hele året. Dette kan for eksempel være kontaktinformasjon, oversikt og ledelsen og andre ansatte, tekster som omhandler prosjekter eller samarbeid med organisasjoner, regelverk for bursdagsfeiringer, informasjon om skoleskyss, ferie og fridager osv.

Under valget for «Velg seksjon» legger du inn alle avdelinger eller klassetrinn, og det kan også være aktuelt å legge inn andre grupperinger her. For eksempel kan man legge inn SFO, Elevrådet, FAU, Samarbeidsutvalget osv. som egne grupperinger. Her publiseres det artikler og bildegallerier jevnlig gjennom hele året, og dere kan selv bestemme om en aktuell artikkel skal være synlig kun for 1. klasse, eller for alle 1.,2., og 3. klasse for eksempel. Dette fører til at hver avdeling/klassetrinn har ulikt innhold, og dermed vil leseren kun finne informasjon som er relevant for den avdelingen eller klassen deres barn tilhører. Merk at du kan endre ordlyden «Velg seksjon» etter eget ønske under «Design og oppsett» i minadmin. Du kan f.eks. endre dette til «Velg avdeling» eller «Velg klasse» om ønskelig.

3. Organiser dokumentene dine. Mange barnehager og skoler laster opp svært mange dokumenter til sine nettsider. For at det skal være enkelt for leseren å finne akkurat det dokumentet de er på jakt etter, oppfordrer vi til å benytte dokumentgrupper aktivt.  Under ser du et eksempel på ulike dokumentgrupper en av våre skolekunder har lagt opp. Dette systemet gjør det enkelt for foresatte og elever å finne relevant informasjon.

dokumenter

 

Dersom man klikker på «Flere dokumenter» vil dokumentersenteret åpne seg. Her ligger samtlige dokumenter som er lastet opp på nettsiden sortert i grupper. Da er det enkelt å finne tilbake til dokumenter som er publisert langt tilbake i tid, og gir en fin oversikt.

dokumenter 2

 

 

4. Bruk tid på å finne relevante linker. Mange velger å legge inn linker på sine nettsider. Dette er bra, kan være nyttig for leserne og kan generere mer trafikk til din nettside. Dette kan være en fin måte for de ansatte å samle nyttige lenker som igjen brukes i undervisningen, men det kan være lurt å tenke litt kritisk til hva man linker til. Er det for eksempel nyttig å linke til Google eller VG? Brukbare linker har lett for å forsvinne i mengden dersom det er lagt opp til svært mange lenker i en og samme lenkesamling. Det kan være nyttig å lenke til ulike nettaviser eller søkemotorer, men da er det lurt å sortere disse hver for seg, slik at ikke lenker til nettaviser blandes sammen med lenker til barnehageloven eller læringsstøttende spill i matematikk.

5. Vær kritisk til bildebruk 

Det er mange som legger ut svært mange bilder på sine nettsider, noe som kan være både hyggelig, og bidra til en bedre informasjonsflyt. Nettsideløsningen har imidlertid kvalitetskrav til bildene som lastes opp blant annet som toppbilder og forsidebilder. Dette er gjort for å sikre at kvaliteten på bildene skal bli best mulig uansett hvilken skjermtype de vises på, og dermed forhindre utydelige og «kornete» bilder på nettsiden.

Merk at et toppbilde (bildet som vises øverst på nettsiden til en hver tid) må ha målene 1920 x 500 pxl. for best mulig resultat. Her er det også viktig å tenke på at barnehagen/skolens navn vil ligge oppå bildet og det er derfor lurt å tenke over kontraster mellom skriftfarge og bakgrunnsfarge.

Et forsidebilde til en artikkel vil få størrelse 650 x 250 pxl. Du kan selv justere bildeutsnittet for å få motivet til å passe best mulig inn i rammene for artikkelbilde. Det kan forøvrig være verdt å merke seg at f.eks. oversiktsbilder kan egne seg bedre enn nærbilder i denne sammenheng.

OBS! Mange er veldig bevist på hva slags bilder som legges ut på nettsiden, noe det også finnes strenge krav til. Barnehagen og skolen er selv ansvarlige for bildene og innholdet som publiseres på nettsiden opprettholder kravene til personvern. Datatilsynet har utarbeidet et eget veiledningshefte i denne sammenheng. Heftet kan lastes ned her.